1.Miből indulj ki?
A piacon és nagy tököt egyaránt láthatsz.A kicsit könnyebb kifúrni,a nagyobb azonban fantáziadúsabb megoldásokra kínál lehetőséget.
2.Az arc megtervezése
A piacon és nagy tököt egyaránt láthatsz.A kicsit könnyebb kifúrni,a nagyobb azonban fantáziadúsabb megoldásokra kínál lehetőséget.
3.A kalapka
A tök szára köré rajzolj legalább 8 cm átmérőjű kört.A kalapkát nagy szögben vágd le,úgy,hogy gyakorlatilag vízszintes felület képződjön,és a visszahelyezett kalapka ne pottyanjon bele a kifúrt tök közepébe.A kalapkáról is kapargasd le a felesleges trutyit.
4.Trutyítlanítás
A munka legnehezebb része.A tök belsejébe található trutymót kézzel is kiszedheted,de talán szerencsésebb megoldás egy méretes kanál.Minél vékonyabb lesz a tök héja,annál könnyebb lesz vele dolgoznod.Az 1,5 cm-nél vékonyabb héj azonban könnyen betörhet.
5.Fazonírozás
A tök "arcának" kialakításáho éles,hegyes kiskésre lesz szűkséged.A fazonírozást középről kezdd.Először a kisebb elemeket faragd ki.A kést sohase nyomd túl erősen a héjhoz!És magadra is vigyázz!
6.A főpróba
Egyszer csak üt az igazság órája.Állíts a tökbe egy gyertyát,gyújtsd meg,tedd rá a tökre a kalapkát,és olts le minden lámpátHa a gyertya elalszik,ez annak a jele,hogy túl kevés levegőt kap.Ilyenkor a meglévő nyílásokat tanácsos megnagyobbítani,vagy pedig a tök hátsó oldalán alakíts ki egy pótnyílást.
7.A fény illata
A kalapka belső oldalát töröld át egy kis fahéjjal.A gyertya melegének hatására hamarosan fantasztikus illat lengi be a szobát.
Nyam-nyam..
A tökmagot tisztogasd le.Egybögrényi magra önts egy teáskanálnyi olajat,majd az egészet szórd ki egy sütőlapra,és szórd meg durvára őrölt sóval.Az így elkészített tökmagot 140 Celsius-fokos sütőben süsd kb.1 órán addig,amíg a magok szép aranybarnák nem lesznek. |